Kata munkahelyet teremt...

2011.01.26. 22:08

Amíg Kata a zöld babakocsi tolása közben munkahelyet teremt, addig én lassan kardiológushoz fordulok, mert az ilyen vagy az ehhez hasonló hazugságoktól szívinfarktust kapok.  A felirat így szól:

Kata munkahelyet teremt: a Szerencsejáték Zrt. által befizetett adók közcélokat szolgálnak.

Nos, időzzünk itt el egy kicsit, mert igen érdekes a téma. Ízlelgessük ezt a mondatot: munkahelyet teremt, közcélokat szolgálva...

A TV-ben is találkoztam már ezzel a reklámmal, ott lehet azért nem akadtam ki rajta, mert egy pro BMX-es indít egy 180-as trükkel, ami valahogy elterelte a figyelmem a reklám légyegéről. De valójában mit sugall ez a pimasz felirat? Mit sugall Kata és a babakocsi?

A) Lottózz, költsd a pénzed mindenféle szerencsejátékra, mert az trendi, és ami trendi, az jó. 

B) Amit erre költesz, azt nem másnak adjuk ám, hanem közcélokra költjük!

Hűűű...Nem állhattam meg, hogy utána ne olvassak egy kicsit a dolgoknak. Nos, a Szerencsejáték Zrt. honlapján a következőket találtam: 

 

Támogatás

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelőssége tudatában hosszú idő óta kiemelt feladatának tekinti az egészségügy támogatását, évek óta nagy mecénása a kultúrának, köztudottan a magyar sport egyik legjelentősebb szponzora, továbbá támogatja a társadalmilag elismert közcélok megvalósítását.

Felelős játékszervezés

A játékosok védelme, a játékszenvedély kialakulásának megakadályozása, a tájékoztatás, a kiskorúak megóvása: ezek egy felelős játékszervező fő feladatai. A Szerencsejáték Zrt.–t minden döntésében és tevékenységében ezek a szempontok vezérlik.

Felelős munkáltató

Felelős nagyvállalatként a Szerencsejáték Zrt. nagy súlyt helyez az egészséges munkakörülmények megteremtésére, a munkavállalók képzésére és kiemelt figyelmet fordít a munkahelyi esélyegyenlőség megteremtésére.

Környezetvédelem

A Társaság fokozottan ügyel a környezet megóvására és a természet védelmére. Ennek megfelelően már évek óta sokat és egyre többet tesz azért, hogy „zöld” intézmény lehessen. A szakszerű hulladékkezelésre, a takarékos energia felhasználásra, a légszennyezés csökkentésére és a papír újrahasznosítására különösen nagy hangsúlyt fektet.

Jobban belementem az egyes altémákba, és rájöttem, hogy a nagyrésze baromság. Miért? Menjünk sorban, a Támogatáson belül:

A) Egészségügy - ezt fontosnak tartom, és jónak is, mert pl. sok műszert vettek. A magyar egészségügy állapotára való tekintettel ez nagyon is elkell. Szóval pirospont.

B) Oktatás - Na ez baromság úgy ahogy van. Csak utána kell nézni: integrációra, mindenféle meg nem térülő dologra ment el a pénz. Kézzelfoghatóm haszna nulla, pénzszórás. Erről majd egy későbbi posztban bővebben beszámolok. 

C) Kultúra - no comment. Ki kíváncsi ma még a filharmónikus zenekarra???

D) Sport - alapvetően ellenzem mégpedig azért mert a sportot el lehet adni (tehát önmagában is egy bevételforrás, így önnfenntartó kereslet-kínálat alapon). De mivel a SZ.játék Zrt. bevételeinek egy része sportfogadásból jön, ezért ezt fogcsikorgatva, de megértem.

Ha nagyon muszáj lenne, az utolsó 3 tételt el lehetne hagyni, és hozzácsapni pl. az egészségügyhöz.

Na de nézzük a többit: felelős játékszervezés. Lol. A honlap szerint:

 A plakátok, a tévés és rádiós reklámok, a sajtóban való megjelenések kritikussá vált élethelyzet bemutatásán túl az is sugallni kívánják, hogy van kiút a függőségből. Mértékletes szerencsejáték mellett, ha a játékszenvedély által megkísértett játékos inkább VELÜNK játszik, marad idő, kedv, energia a tét nélküli, felszabadult játékra is.

Látott már valaki ilyen reklámot? Mert én nem... Nem jelenti azt, hogy nincs, de azért itt megkockáztatnék egy "No comment" megjegyzést és favigyorral kombinálva: :]

Felelős munkáltató:

Mi tartozik ide? Pl. hogy van a SZ.játék Zrt.-nél munkahelyi esélyegyenlőségi terv (ha nem tudod mi az kérdezd meg és elmondom:P), valamint pl. van lapmonitor, odafigyelnek a dolgozók egészségére, stb. stb. Kérdem én, hogy ez mitől ilyen nagy szám (minden munkáltatónak így kéne), valamint ez mitől közcél?

Környezetvédelem:

Ennek nagyon örülök, újabb pirospont. Most ebbe ne menjük bele, hogy miért jó, a lényeg, hogy jó.


 

És végül összegzésként: 

Nyomokban valóban ott van a környezetvédelem és az egészségügy, mint támogatott területek. Ennek szívből örülök. Ugyanakkor azt látom, hogy sok tevékenység került támogatásra, amelynek véleményem szerint semmi haszna. Aminek nincs haszna, az fölösleges, és amire fölöslegesen költünk, az pénzszórás. Sajnos a 2009-es mérlegből nem derül ki normálisan, hogy melyik támogatási formára mennyit költenek, sőt, még az sem sajnos, hogy pontosan mennyi "jószívű" hozzájárulás került folyósításra 2009-ben összesen. Igen, természetesen annyira érdekel a téma, hogy ennek is utánajárok egy e-mail formájában. Hátha lesz ott egy értelmes munkatárs, aki méltóztatik válaszolni. Kérdezni szabad...

És ami miatt infarktusközeli állapotba kerültem. Mitől lesz ezekből munkahely? Az, hogy a folyósított támogatások bizonyos lyukakat befoltoznak a magyarság mindennapjainak foszladozó köntösén, az vitathatatlan. Ugyanakkor mitől lesz ettől munkahely? Mitől??? Na pontosan ez az, ami nincs benne sem a reklámban, sem a jelentésekben, sem sehol, és nem véletlenül. Ugyanis új munkahely sem közvetlenül sem közvetetten nem jön létre.

Mi több, jelentős torzulásokhoz vezet a folyósított támogatás. Hadd ne említsem Okunt és a lyukas vödröt, vagy Friedman elvét: mindkettő valami ilyesmiről szól:

más pénzét másra költeni hatékonyságvesztéshez vezet

Ilyenekbe bele se menjünk. Természetesen amint megvan a Szerencsjáték Zrt. válasza a támogatási összegekről és a munkahelyteremtésről, tudósítok. :) Addig is ne vegyük őket komolyan, dőljünk hátra, és gondoljuk meg, hova tesszük a heti lottószelvény árát. Mert a végén még nyerünk vele, és annyit költünk a lottó 5-ös nyereményéből, hogy tényleg létrehozunk vele egy-két munkahelyet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása