A pénz sosem alszik - mondja a film címe. Nem úgy mint én, aki a film közben kb. 3x majdnem elaludtam. Ritkán fordul elő velem, hogy egy film nézése közben 3-4x is eszembe jusson: nem akarom végignézni. Az ok egyszerű: nem jött be.

Kezdjük a szokásos dolgokkal: az első rész nagyot ütött, egy folytatással ezt nagy feladat felülmúlni. Sajnos Oliver Stone-nak nem sikerült, pedig nem kellett nagy fába végnia a fejszéjét, már amennyiben van neki olyan. A film alapvetően a 2009-es gazdasági válságot dolgozza fel, egy picit kimosva, kivasalva, megszárítva, bulvárosítva, hogy egy átlag ember megértse. Ez a gazdasági vonal alapvetően tetszett. A film utána a különféle fórmokat olvasgatva elképedve tapasztaltam, hogy a nézők (vagy legalábbis a kommentelők) 75%-ának nem jött le, hogy mi is történt a film alatt. Nem csodálom. És ez nem a film hibája. Hiába beszélünk ingatlanpiaci buborékról, tőzsdei folymatokról, Federal Reserve 800 milliárd dolláros mentőcsomagról, ITER energiaüzletről, sajnos az átlagembernek minderről hallomása sincs, még fogalom szinten sem. Én ezért kötelezővé tenném a gazdasági tantárgyak oktatását elemi szinten, a matematika és magyar irodalom mellett. De ez már egy másik téma természetesen...
 
Nos, lássuk miért nem nyerte el tetszésem a film:
 
A) Nagyon hosszú volt (2,5 óra körül), tele felesleges töltelékelemekkel.
b) A főszereplő - akit többek között a Transformers c. filmből ismerhetünk - nagyon hiteltelen volt. Számomra világos, hogy Gordon Ghekko mellett egy esetlen figurát szerettek volna kontrasztosan megjeleníteni, de 110%-ig hiteltelen volt így ebben a formában, mi több: idegesített.
c) a történet valójában nem szól semmiről. Az elejétől a végéig semmilyen cselekmény nincs benne... Sajnos a koncepciós határvonal valahol a film leforgatása előtt már csírájában elveszhetett a romantikus dráma, a családi történet, és a pénzvilág farkastörvényeinek bemutatása között. Ennélfogva a film számomra túl nyálas/csöpögős volt, pont a lényegi elemeken nem volt elég hangsúly (pl. miért akar valaki 1 millió dollárból 2-t csinálni,stb.)
d) Gordon Ghekko a háttérből túlságosan mesterkélten mozgatta a szálakat.. Ezt egy pénzembertől el lehet várni, ugyanakkor aki ennyire dörzsölt, nem jutott volna az előző rész végén börtönbe. Egyszóval valahol a logikai menet megbukott (legalábbis számomra).
e) Nagyon klisékre épült a film, ez főleg a Kínai befektetőkkel való tárgyalás során csúcsosodott ki. Egy több milliárd dolláros, ultra nagy kockázatot magában hordozó üzletet nem azért fog valaki megkötni, mert adtak neki egy repi ajándékcsomagot egy üzleti tárgyalás végén. Nevetséges volt...
 
Ami tetszett:
 
A) Jól összefoglalták a gazdasági válság történéseit, összefüggéseit. A koncepció tehát magában jó lett volna.
b) hitelesen ábrázolták azon emberek életszínvonalát és mindennapjait, akik pár gombnyomással dollármilliárdokat mozzgatnak meg. 
c) megjelent Kína a filmben, mint a jövő gazdasági nagy hatalma. Ugyanakkor ahogy megjelent, az már gáz volt. (lsd. előző fejezet E) pont. :)

 


 

Összességében nem ajánlom megnézésre. Sajnálom. Ez van, szprájt. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása